regels bed and breakfast

Hartstikke mooi als u overweegt om een bed & breakfast (B&B) te starten. Er zijn een aantal zaken waar u rekening mee moet houden. Er bestaan geen uniforme wetten en regels op nationaal niveau zijn voor B&B’s maar elke gemeente heeft zijn eigen voorschriften. Om u te helpen hebben we hier een aantal punten op een rij gezet zodat u aan alle aspecten die erbij komen kijken als B&B ondernemer heeft gedacht.

Raadpleeg het omgevingsplan voor uw B&B.

Communiceer met uw gemeente. De locatie van uw bed & breakfast moet in overeenstemming zijn met het omgevingsplan van de gemeente. Als dit niet het geval is, kunt u een wijziging van het omgevingsplan aanvragen of een omgevingsvergunning aanvragen. Voer een vergunningcheck uit en regel uw vergunningaanvraag via het Omgevingsloket.

Gaat uw verbouwen?

Als u van plan bent te bouwen, verbouwen of renoveren, heeft u meestal een omgevingsvergunning voor bouwwerkzaamheden nodig van uw gemeente. Als u van plan bent te slopen, moet u een sloopmelding doen. Als uw gebouw een monument is, gelden er andere voorschriften.

Omgevingsvergunning ivm met brandveiligheid.

Als er meer dan 10 personen in uw B&B zullen verblijven, heeft u een omgevingsvergunning nodig voor het brandveilig gebruik van uw pand. Dien de vergunningaanvraag in bij uw gemeente. U moet ook een gebruiksmelding doen, minstens 4 weken voordat uw gasten arriveren.

Melding milieubeheer.

Bij het starten van een bed & breakfast moet u voldoen aan milieuregels voor bedrijven. Vaak is alleen een melding van uw bedrijf bij de gemeente vereist, maar in sommige gevallen is een omgevingsvergunning nodig.

Stel een HACCP-plan op of volg een hygiënecode.

Als u voedsel en dranken bereidt, moet u een voedselveiligheidsplan (HACCP-plan) hebben. U kunt ook een goedgekeurde hygiënecode volgen.

Nachtregister en toeristenbelasting.

Als u overnachtingen aanbiedt, moet u een doorlopend nachtregister bijhouden. Dit register wordt door de gemeente gebruikt voor de heffing van toeristenbelasting voor gasten van buiten de gemeente.

Legionellapreventiemaatregelen.

Als uw pand overnachtingen mag aanbieden volgens het bestemmingsplan, of als uw pand een woonfunctie heeft en u overnachtingen aanbiedt aan meer dan 5 personen, moet u legionellapreventiemaatregelen nemen.

Inschrijven bij de Kamer van Koophandel

Als u een B&B start gaat u dus ondernemen en daarom moet u zich inschrijven in het Handelsregister van de KVK. De KVK geeft dan uw gegevens door aan de Belastingdienst. U hoeft uw onderneming dus niet apart bij de Belastingdienst aan te melden. Als de Belastingdienst u als btw-ondernemer heeft opgenomen in de administratie, ontvangt u automatisch uw omzetbelastingnummer en btw-identificatienummer (btw-id). U moet dus zelf een boekhouding gaan bijhouden voor uw (jaarlijkse) belastingdienstopgave voor zowel de BTW als ook de inkomstenbelasting.

Drank- en horecavergunning aanvragen

Indien u alcoholische dranken verkoopt en deze in uw B&B worden geconsumeerd, dient u een drank- en horecavergunning van de gemeente te verkrijgen.

Licenties voor muziekgebruik aanvragen.

Indien u in het openbaar muziek afspeelt, dient u hiervoor toestemming te hebben van de rechthebbenden. Buma/Stemra en Sena verstrekken deze toestemming door middel van licenties.

Neem contact op

U kunt ons een mail sturen zodat we z.s.m. contact met u opnemen.

Type uw zoekwoord en geef Enter