De rechter heeft zich onlangs over een specifieke B&B zaak gebogen. De rechtbank oordeelde dat een bewoner, die in zijn woning een bed-and-breakfast (B&B) exploiteert, niet permanent zelf aanwezig hoeft te zijn.

Bij een huisbezoek constateerden ambtenaren met speciale opsporingsbevoegdheden, ook wel de handhavers van de gemeente, dat de man niet in de woning aanwezig was, maar de toeristen aan wie hij kamers verhuurde wel.

Aanwezigheidsplicht bij Bed and breakfast verhuur

Net als bij de vakantieverhuur dient u zelf de hoofdbewoner te zijn. Anders dan bij de vakantieverhuur is dat u ook zelf aanwezig moet zijn gedurende de verhuur. Uiteraard kunt u overdag wel naar uw werk of boodschappen doen, maar het moet wel blijken dat u tegelijkertijd met uw gasten in de woning verblijft. U moet dan ook aantoonbaar nog zelf een eigen slaapkamer hebben.

.. maar wat mag dan wel?

In dit geval was de bewoner niet op vakantie, maar moest hij plotseling twee dagen weg om iemand te helpen verhuizen. Uit het beleid dat men een B&B niet met vakantieverhuur mag combineren, volgt niet dat een bewoner nooit afwezig (anders dan vakantie) mag zijn.

Volgens de rechtbank heeft de bewoner de destijds geldende voorwaarden voor B&B dus niet overtreden en had de gemeente geen boete van ruim 20.000 euro mogen opleggen.

Lees hier de rechterlijke uitspraak.

Neem contact op

U kunt ons een mail sturen zodat we z.s.m. contact met u opnemen.

Type uw zoekwoord en geef Enter