Dat Leeuwarden culturele hoofdstad 2018 van Europa was wist we natuurlijk al. Maar… er is opnieuw een nominatie binnengehaald. In de onbekende bijzondere bestemmingen lijst van het wereldberoemde Lonely Planet Magazine, staat de provincie Friesland als derde genoteerd! Nog nooit eindigde Nederland zo hoog.

‘Ons’ Friesland is sinds dinsdag 22 mei 2018 officieel een verborgen parel van Europa. Als Nederlander maar zeker als Fries mogen we hier trots op zijn, want deze hoogste notering ooit, is niet voor niks.

Fryslân ‘boppe’ eindige achter Emilia-Romagna in Italië en het Spaanse Cantabrië maar lieten de Franse Provence, Dundee in Schotland en de Griekse Cycladen achter zich. Hier mag zelfs een nuchtere Fries erg trots op zijn.

Dat deze hoge score iets teweeg gaat brengen in het o zo rustige Friesland is een kwestie van tijd. Eerdere Nederlandse noteringen in Lonely Planet lieten dat zien. Rotterdam (2015, 5e plaats) en Texel (2016, 9e) kregen vele extra bezoekers en hebben de horeca geen windeieren gelegd.

Waar let de jury op?

De jury bestaat uit de 9 Lonely Plant redacties wereldwijd. Zij maken onafhankelijk deze keuzes en letten daarbij op een aantal aspecten zoals:

  • Is de plek nog niet ontdekt door het massa toerisme?
  • Wat is er te doen? Worden er evenementen georganiseerd?
  • Is er historisch iets te ontdekken?
  • Zijn er mooie natuurgebieden?

De prachtige unieke Waddengebieden zijn Unesco-werelderfgoed. Ieder die er geweest is zal beamen dat er geen plek op aarde is zoals op de Wadden. Daarnaast zijn er natuurlijk de Friese Meren welke de watersporter al ontdekt had.

Sinds de officiële openingshandeling op 27 januari 2018 door ons koningspaar, is Leeuwarden culturele hoofdstad. Dit feit heeft onlosmakelijk er toe bijgedragen dat hierdoor al vele activiteiten en evenementen worden georganiseerd. Wil je weten welke activiteiten kijk dan hier in de agenda.

Wat betekent dit voor het rustige Friesland?

Deze wereldwijde aandacht zal niet ongemerkt aan de Fries voorbij gaan. Elke exposure van een stad trekt meer toeristen hebben eerdere ervaringen laten zien maar om hier nu gelijk vooraf een bezoekersaantal aan te koppelen blijft koffiedik kijken.

Provincie Friesland staat bekend om zijn rust en ruimte, de elfstedentocht en natuurlijk de eigenzinnige chauvinistische Fries met eigen vlag en bijbehorend volkslied.

Ontdek Friesland

De provincie Friesland biedt diverse mogelijkheden tot een heerlijke overnachting. Er is genoeg te zien in deze unieke provincie. Bekijk hier de Bed and Breakfast Friesland.

Reageren?

Neem contact op

U kunt ons een mail sturen zodat we z.s.m. contact met u opnemen.

Type uw zoekwoord en geef Enter